Upplev Uppsala

Upplev Uppsala

Oavsett vad du har för intressen, så har Uppsala något för alla. Staden i sig är mycket charmig och har ett stort utbud av konst, natur och historia. Eftersom det finns billiga hotell i Uppsala, så kan du checka in för en eller flera nätter och utforska staden på egen hand eller tillsammans med vänner och familj.

Uppsala är rik på historia

När det kommer till historia, så är ett besök i Uppsala domkyrka ett måste. Kyrkan är Skandinaviens största och högsta kyrka och den började byggas kring 1270, men invigdes först 1435. Missa inte heller Uppsala slott, där det skett flera avgörande händelser i den svenska historien, så som Sturemorden 1567, samt att det var här Gustav II Adolf tog sitt beslut i att Sverige skulle delta i det krig, som kom att bli det 30-åriga kriget.

En stad med grönskande platser

Gillar du djur och natur, så ska du bege dig till Uppsalas botaniska trädgård. Här hittar du växter som är gröna och blommar året om. Denna trädgård har ett tropiskt växthus, med Uppsalas enda regnskog, och här hittar du bananer, kaffeplantor och mycket mer. Linnéträdgården är ytterligare ett ställe som måste besökas om du tycker om växter. Detta är Carl von Linnés egen botaniska trädgård och i anslutning till denna fantastiska gröna oas hittar du Linnémuseet.

Kulturella aktiviteter

När det kommer till kultur och konst, så är Uppsala staden som i alla tider har inspirerat författare, filmskapare och konstnärer. Staden har både gallerier och museer som du kan besöka och på så sätt lära känna Uppsala på allra bästa sätt. Centrala Uppsala är hem- och studiemiljö för bland annat Gustaf Fröding, Karin Boye och Carl Michael Bellman. Du kan även besöka det hus, där August Strindberg en gång i tiden hade ett rum. Uppsala är även mycket känd för sin filmhistoria. Många filmer som är mycket kända, har använt denna stad som kuliss. Bland annat har Fanny och Alexander samt Den goda viljan spelats in här. Dessutom så har Hollywoods version av Stig Larssons bok även den haft Uppsala som inspelningsplats (The Girl with the Dragon Tattoo).

I konstväg, så hittar du konstmuseet och Bror Hjorths hus. Dessutom har Uppsala en mängd gallerier som är värda att besöka. Är du intresserad av teater, så föreslår jag att du besöker Uppsala stadsteater eller Reginateatern, som båda erbjuder teaterföreställningar, men även dans och andra varianter av scenkonst.