Se och göra

Sevärdheter i Stockholm som inte får missas

När Stockholm grundades för drygt 750 år sedan var den inte mycket mer än en liten by med ett par hundra invånare. Det är svårt att tro när man blickar ut över staden idag, med dess ståtliga kyrkor, slott och broar. Även om Stockholm är långt ifrån den största av världens huvudstäder så finns här massor att upptäcka och uppleva, men för en nyanländ besökare underlättar det givetvis om man vet vad man letar efter. Nedan följer därför ett urval av sevärdheter i Stockholm som inte bör missas.

Den som gillar museer har kommit helt rätt; det är inte många av världens städer som är så museitäta som just Stockholm. Det kanske mest besökta är friluftsmuseet Skansen, det första i sitt slag.sevärdhet i Stockholm Djurparksdelen av Skansen är kanske den mest populära, särskilt längre ned i åldrarna, och även för en vuxen kanske Skansens stadskvarter (en avbild av ett kvarter i en fiktiv 1800-talsstad) bleknar i jämförelse med att se en livs levande varg eller brunbjörn i ögonen. Vasamuseet, ett annat populärt turistmål, är kanske inte lika spännande i det avseendet, men det 400 år gamla regalskeppet Vasa är onekligen en imponerande syn.

För den musikintresserade är Kungliga Operan och Stockholms konserthus två självklara val. Båda byggnaderna är ståtliga i sig, både invändigt och utvändigt, men naturligtvis är det oftast själva föreställningarna som lockar till sig besökare. Kungliga Operan ståtar bland annat med odödliga klassiker såsom Don Giovanni, Trollflöjten och Madama Butterfly, men glöm inte att det även finns en hel del balett på programmet. På Stockholms konserthus står vanligtvis klassisk musik på menyn, men då och då kan exempelvis en jazzkonsert smyga sig in. Föredrar man teater är Kungliga Dramatiska Teatern, eller Dramaten i vardagligt tal, det kanske bästa alternativet.

Arkitekturälskare har även de mycket att hämta i Stockholm. Sevärdheter som Stockholms slott, Drottningholms slott och Stockholms stadshus är alla väl värda ett besök. Föredrar man en mer intim upplevelse är Gamla stan ett ypperligt alternativ, med sina trånga men ändå mysiga gränder. Det finns ett flertal guidningar och stadsvandringar att ta del av, men det går naturligtvis lika bra att strosa runt på egen hand och njuta av den unika atmosfären.

Som ni kanske märker finns det något för de allra flesta i vår huvudstad, så den är definitivt värd både ett och två besök.