Kommunikationer

Ta dig runt i stora Stockholm

I och med Stockholms relativa storlek i jämförelse med andra svenska städer är det lätt att som utomstående bli överväldigad när man väl befinner sig i staden. Att köra bil i Stockholm är tyvärr inte alltid en behaglig upplevelse, på grund av den tunga trafiken och alla enkelriktade smågator, så ett bättre alternativ kan vara att dra nytta av kollektivtrafiken. Nedan följer alternativen som Stockholm har att erbjuda för den som inte har eller vill köra bil men inte heller har tid eller ork att gå överallt till fots.

Stockholms tunnelbana (det enda tunnelbanesystemet i Sverige) är många gånger det mest praktiska alternativet om du snabbt behöver ta dig till en annan del av staden. kommunikationer i StockholmDet 105 km långa tunnelbanesystemet är uppdelat på tre linjer, den gröna, den röda och den blå, och det finns sammanlagt 100 stationer varav 75 stycken ligger utanför innerstaden. Behöver man ta sig från centrum ut till en av stadens förorter är tunnelbanan alltså att föredra, men det finns naturligtvis stationer vid de mest besökta platserna i innerstaden, såsom Slussen, Fridhemsplan, Hötorget, Gamla stan med flera. Tunnelbanetågen färdas i 70-80 km/h, och går tillräckligt ofta för att man inte ska behöva vänta särskilt länge på stationerna. Biljetter köps lättast i automaterna, där det finns flera olika alternativ till olika priser beroende på bland annat hur länge man vill att biljetten ska räcka.

Bussar finns givetvis även i Stockholm, och de fungerar mer eller mindre på exakt samma sätt som bussar i resten av Sverige. Buss kan vara att föredra om du på förväg vet att det finns en hållplats i ditt resmåls omedelbara närhet. Om du vill prova något mindre traditionellt (eller mer traditionellt beroende på hur man ser det) kan du istället hoppa på en spårvagn och njuta av utsikten och den unika atmosfären.

Ska man ta sig ut en längre bit ifrån staden till exempelvis Märsta, Bålsta eller Södertälje är pendeltåg förmodligen det bästa valet. Pendeltågssystemet består av sex linjer, och tågen avgår vanligen var femtonde minut dagtid och var trettionde minut övriga tider, förutsatt att man räknar bort perioden 01.00-05.00 då inga tåg går. Pendeltågen är dessvärre inte ett av de mest punktliga alternativet, så det gäller att du tar höjd för detta faktum när du planerar din resa så att du inte kommer försent.